Vandel Designer Fremtidens Klimalandsby
Vandel blev i 2021 valgt som særligt forsøgsområde i Klimalandsbyprojektet. Her på siden beskriver vi de forskellige aktiviteter i Vandels projekt "Vandel Designer Fremtidens Klimalandsby".
Vandel designer fremtidens klimalandsby
Her på siden kan du læse mere om Vandels projekt.
Vi håber at Vandels Klimalandsbyprojekt kan inspirere andre til at være med og selv lave lokale klimahandlinger og –projekter.
Hvis du vil være med i vores netværk for lokalsamfund i Vejle Kommune der arbejder med klima, så læs mere her.
Find mere information her om baggrunden for projektet og hvorfor Vejle Kommune har igangsat forsøget med at skabe en klimalandsby til inspiration for andre lokalsamfund i arbejdet med klima og Vejle Kommunes Klimaplan.
Vandels motivation
Det var Vandels Udviklingsråd, landsbyens lokalråd, der tog initiativ til at søge om at blive klimalandsby, da Vejle Kommune udskrev konkurrencen i starten af 2021. For dem var motivationen først og fremmest at det kunne være en særlig mulighed for at promovere og skabe ny udvikling lokalt og brande landsbyen.
De blev udvalg af de politiske udvalg for lokalsamfund og nærdemokati, der står bag projektet. Begrundelserne for at valget netop faldt på Vandel var, at:
- Opbakningen blandt Vandels borgere har været stor til klimalandsbyprojektet, og det lykkedes at samle en liste med underskrifter fra lokale borgere, foreninger og erhvervsdrivende på over 100.
- Vandel er et godt forbillede for andre lokalsamfund, fordi de repræsenterer en gennemsnitlig landsby, hvor de lokale ressourcer først og fremmest findes i praktiske færdigheder og sociale netværk, og så afspejler de det landlige Danmark godt hvad angår CO2-udledning i form af fx transport, fødevarer og energiforsyning.
- Vandel viste allerede ved ansøgningstidspunktet eksempel på at kunne samle de lokale omkring lokale fælles handlinger ved at tage initiativ til at skaffe fjernvarmeforsyning til byen fra Billund Fjernvarmeselskab, og ved at tage initiativ til "åben landsby"-arrangementer hvor de inviterede potentielle tilflyttere til byen.
Dyk ned i Vandels aktiviteter på Vandel Udviklingsråds hjemmeside og Facebookside.
Indsatserne i Vandels projekt
-
1 Energi
Fjernvarme
På ansøgningstidspunktet havde omkring 150 husstande i Vandel tilmeldt sig fjernvarme, og nu to tredjedele af lokalsamfundet omkring Vandel by tilmeldt.
Fjernvarme er kun blevet endnu mere relevant i disse dage med stigende priser, og projektet vil arbejde på at få så mange som muligt på fjernvarme i samarbejde med Billund Fjernvarme, og alternativt hjælpe dem med at finde andre relevante varmekilder såsom individuelle varmepumper.
Klogt energiforbrug og energirenoveringer
I Vandel er flere boliger af en ældre karakter og mange har ikke fået en energimærkning. Undervejs i projektet oplevede Vandel desuden, ligesom resten af landet, energikrisen pga. krigen i Ukraine, og et fokus i projektet har derfor været at sætte fokus på energibesparelser og mulige energirenoveringer i hjemmet.
Det skete blandt andet igennem et infomøde i samarbejde med Spar Energi om energirenoveringer i hjemmet, og en energikampagne på Facebook.
-
2 Transport
I Vandel har et stort fokus fra starten været på at få flere til at tage bussen, cyklen eller køre sammen i bil, for at spare på CO2-udledningen ved transport.
Elbiler og elladestandere
En delaktivitet i projektet har været at udbrede viden og rådgivning om skiftet fra benzin- eller dieselbiler til elbiler, og få etableret lokale elladestandere der kan være med til at understøtte omstillingen til elbiler. Her lykkedes det at lave et samarbejde med den lokale Brugs om at få opsat 3 ladestandere, og flere lokale erhvervsdrivende har også opsat ladestandere.
Låne-elcykler
Vandel har også startet et delprojekt hvor de lejer elcykler ud til lokale borgere for en måned af gangen, for at understøtte at flere kan tage cyklen i stedet for bilen. Udviklingsrådet har i samarbejde med kommunen anskaffet cyklerne og fået plads til at opbevare cyklerne på den gamle skoles arealer.
Cykelstier
Vandels placering betyder at de har kort vej til flere gode destinationer til arbejde, indkøb, oplevelser og natur, og Vandel ville gerne understøtte at flere tager cyklen for at komme rundt. Dog er det ikke alle steder at infrastrukturen understøtter adgangen, og Udviklingsrådet i Vandel har derfor haft et fokus på at finde muligheder for at etablere flere forbindelser og stier der kan understøtte cyklisme. Det er blandt andet lykkes i samarbejde med Billund Kommune.
-
3 Klimavenligt forbrug
Pilotprojekt på de nye affaldsfraktioner
Vandel blev særligt udvalgt af Ressourcer & Genbrug i Vejle Kommune til at være pilot for de nye sorteringsfraktioner, som blev indført ved årsskiftet mellem 2021 og 2022. Her testede Vandel formidlingsmateriale og sortering i de nye fraktioner som de første i kommunen. Erfaringerne i Vandel kom derfor til at skabe grundlag for udruldingen i hele kommunen i 2023.
Repair-cafe og delefællesskab
Vandel har etableret en repaircafe i samarbejde med den lokale skole Firehøjeskolen, som har åbent første onsdag i måneden. Her blev der både repareret og upcyclet tekstil, teknik og maskiner.
I samarbejde med Ressourcer & Genbrug blev der opsat to byttecontainere til at indsamle og dele ting og materialer.
Både repaircafeen og byttecontainerne fortsætter efter projektet er afrundet.
Madfællesskab
I regi af repaircafeen har Vandel arrangeret fællesspisninger for de lokale, hvor der også blev arrangeret forskellige temaer såsom klimamad, energirenoveringer, og åben klimalandsby. Det har været med til at samle de lokale beboere i et nyt fællesskab, som består efter projektet er afrundet.
Køb lokalt
Vandel har mange lokale producenter af mad og andre produkter, og i projektet har Udviklingsrådet sat fokus på at understøtte de lokale producenter og få de lokale beboere i Vandel til at købe mere lokalt, og dermed fremme den lokale økonomi, og reducere CO2-udledningen ved at mindske transport. Det er blevet til en lokal facebook-gruppe, der består efter projektet er afrundet.
-
4 Klimavenligt erhverv
Vandel ønskede med projektet at skabe et samarbejde med de lokale erhvervsdrivende virksomheder og landbrug om dels at hjælpe de lokale erhverv igang med klimarejsen, men også om at skabe fælles løsninger.
Projektet har Vejle Erhvervsservice der har haft dialog med det lokale erhvervsnetværk om mulige tilbud og løsninger de lokale erhvervsdrivende kan benytte sig af. Det har blandt andet resulteret i at klima fast er på dagsorden når erhvervsnetværket mødes.
Klimabrugs
I projektet har Vandel Udviklingsråd etableret et samarbejde med den lokale Brugs og COOP om dels at understøtte Brugsen i sin klimarejse, hvilket har resulteret i udskifning af køleanlæg, opsætning af solceller og elladestandere til elbiler.
Erhvervscases
Flere lokale virksomheder i Vandel er godt igang med den grønne omstilling, og Vandel Udviklingsråd har undervejs i projektet fremhævet og delt de gode historier og eksempler på lokal klimahandling så de kan være med til at give inspiration til flere om hvordan man kan komme igang som virksomhed.
-
5 Biodiversitet og skovrejsning
Biodiversitet
I projektet har Vandel på forskellig vis haft fokus på biodiversitet og mere natur i landsbyen. Her har de samarbejdet med Vejle Kommune om at få slået grøftekanterne på de offentlige arealer i landsbyen sjældnere. Sder er også blevet arrangeret formidling om biodiversitet i forbindelse med flere aktiviteter i byen undervejs i projektet, eksempelvis i samarbejde med Økolariet i Vejle Kommune.
Skovrejsning
Sammen med Vejle Kommune har Vandel fået godkendt et område i landsbyen, hvor der skal plantes en lille skov der dels kan støtte lokal biodiversitet, binde CO2 og fungere som et socialt mødested. Skoven forventes at blive færdigetableret i løbet af 2024.
-
6 Kultur og formidling
Lokal klimaudstilling
Sammen med det lokale arkiv og museum for lokalområdet ved Vandel og Randbøl, har projektet skabt en klimaudstilling kaldet "Min mormor er klimaaktivist", som formidler hvordan de tidligere generationers ressourcebesparende tilgang kan være et forbillede for hvordan vi idag kan leve mere klimavenligt og bæredygtigt.
Klimakunstværk
I forlængelse af det lokale skovprojekt, har Vandel sammen med to lokale kunstnere fået udviklet nogle kunstværker produceret af genbrugsmaterialer, der kan være med til at sætte fokus på en klimavenlig livsstil og biodiversitet. Planen er at disse skal opstilles i den kommende lokale skov, så det kan fungere som et ekstra oplevelseselement og en påmindelse om det projekt Vandel har gennemført.
Åben Klimalandsby
I løbet af projektet har Vandel flere gange arrangeret "åben hus"-arrangementer hvor eksterne kunne komme på besøg og høre mere om Vandel og klimalandsbyprojektet. Her var det samtidig muligt for de lokale beboere at høre mere om projektets aktiviteter og hvordan de kunne bidrage til projektet.
Fakta:
- I 2021 vandt landsbyen Vandel Vejle Kommunes konkurrence om at blive klimalandsby. I alt otte landsbyer deltog.
- I tre år har de aktive beboere i Vandel derfor haft mulighed for at trække på en projektleder fra Vejle Kommune
- Klimalandsbyen har haft et samlet budget på 1,8 mio. kr., heraf ca. 1 mio. kr. til klimaaktiviteter.
- Vandel ligger i den vestlige del af Vejle Kommune, ikke langt fra Billund. Landsbyen har ca. 750 indbyggere samt et lægehus, en efterskole, en idrætshal og en idrætsforening. Desuden en Brugs og en række mindre virksomheder.